19 decembrie 2008

Craciunul in ochi de copil

In primii ani de viata ma bucuram foarte mult de perioada Craciunului. Cadouri, admosfera de sarbatoare, vacanta, colindat, prajituri. Totul era mirific. Voi descrie cum imi petreceam Craciunul in copilarie..
Pregatirile incep cu o saptamana inainte de Craciun. Mama face curatenie, prajituri. Tata a taiat porcul si aranjeaza toate in frigider, carnatii la afumat. Pregatirile sunt intense. Eu stau impreuna cu mama si o ajut sa ii dau una alta de ce are nevoie la pregatit si ornat, in timp ce ea canta o colinda, iar eu incerc sa o invat. Cantam "Praznic luminos", mama se bucura ca am prins melodia...insa dintr-o data gandul meu zboara la Mos Craciun! Mai e o saptamana pana la Craciun iar eu nu i-am trimis nicio scrisoare... o conving cu greu pe mama sa vina cu mine sa ii scriu scrisoare mosului...Nu tare dorea ea sa lase treaba, stiind ca e multa si grea, sa vina cu mine, dar iubirea pentru mine, copilasul ei, ii ingaduie sa-si faca acest timp, chiar daca stie ca pe urma va fi nevoita sa lucreze mai din greu. Tata termina cu porcul si se retrage, stiind ca daca intra in teritoriul "femeilor" e problema mare. Cu greu se termina pregatirile pentru Craciun, si vine Ajunul.
In Ajun, toata lumea in vizita. Dupa vizita, incepe colindatul. Mama venea cu mine, pe la lume..ma bucuram de orice lucru primit..bani, dulciuri, fructe...sau doar o casa calda si un ceai cald. Colinda se termina pe la 22, tarziu pentru un copilas. Ajung acasa fericita(pentru daruri, nu altceva), si adorm la lumina beculetelor de pe brad, urmarind cu ochii deschisi, insa pierduti, stelele...sa vad daca vine Mosul, iar la casetofon se aude o voce suava cantand "Pe strada din Viflaim,/ Merge maica cu Iosif..." Isus s-a nascut in seara de Craciun! Amin

Eu cred ca pana in varsta de 3 ani petreci Craciunul studiind ceea ce se intampla in jurul tau...obiectele si obiceiurile noi care apar... A fost o intamplare haioasa azi la biserica. Iulia, fata unei surori, de 1 an si cateva luni admira bradul...si tot zicea "badul, badul"..era cu surioasa ei langa brad, si dintr-o data o vad ca sare sa ajunga la un glob stralucitor care se tot rotea producand efecte.. E primul Craciun in care este cat de cat constienta si poate studia, totul e nou pentru ea. Sora ei nu era la fel de incantata de admosfera, ea avand contact si anii trecuti cu bradul si obiceiurile Craciunului. Insa o asista si se bucura de bucuria ei. Frumos lucru.
Dupa 3 ani, pana pe la 5,6 copiii cred in Mos Craciun si mos craciun e mare lor asteptare, mai mare decat orice altceva. Traiesc, suspina, asteptand sa vina Mosul. Ii scriu cu dragoste scrisori , mai bine zis dicteaza mamei sau tatalui, in care il anunta pe Mos ca au fost cuminti sa vina cu multe multe daruri la ei.
Dupa 6, si aprox pana la 13, 14 ani obiceiurile nu se schimba mult. Doar ca se mai discuta despre cadouri la scoala, prima zi dupa vacanta de Craciun invatatoarele o intituleaza "Ce ti-a adus Mos Craciun?" si stau la discutii cu copiii despre asta.. Imi scuzati sinceritatea, invatatoarele stau la discutii cu copiii despre o mare mare minciuna. Dar despre asta mai multe altadata.
Dupa 14 ani, se intra in adolescenta. Deci, va urma....

Niciun comentariu: